lørdag 4. juni 2011

Innbakt kjøttbrød, eller Kjøttpudding Wellington Style

Bloggen Kjøkkentjeneste, et ganske nytt bloggebekjentskap for meg, har masse gode oppskrifter! Jeg så en oppskrift der tidligere i år som så veldig spennende ut, nemlig Kjøttpudding Wellington Style. Ekte Wellington er en biff-oppskrift, oksefilet innbakt i butterdeig, i tillegg fylt med sjampinjong og, i noen oppskrifter, fois gras og parmaskinke. Fant også en tilsvarende oppskrift hos God morgen-Wenche, så det bestemte jeg for å ha til fredagskosemiddag. Jeg gjorde en liten endring i forhold til de to oppskriftene (som var mer eller mindre like). Det er bare jeg som liker sjampinjong så jeg droppet å legge det under kjøttbrødet og lagde heller en stuing ved siden av.

Innbakt kjøttbrød med Duchesse poteter og sjampinjongstuing, 4-6 porsjoner

Kjøttbrødet:
600 gram kjøttdeig
1 pakke frossen butterdeig
1 dl tomatketchup eller chilisaus (evt. tomatpure og litt sukker)
1 ts salt
grovmalt pepper
3 egg
1 finhakket løk
2 fedd finhakket hvitløk
2 ss friske krydderurter, finhakket (jeg brukte bladpersille og timian)

Pisk eggene lett sammen. Bland sammen kjøttdeig, ketchup, salt, pepper og egg, enten for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Hold tilbake litt av eggeblandingen som du kan bruke til pensling.
Tilsett løk, hvitløk og urter. Form deigen til et kjøttbrød og legg det i en ildfast form. Stek kjøttbrødet ved 200 grader i 30 min. Avkjøl og hell av overskytende væske.

Kjevle ut butterdeigen til et rektangel som er stort nok til å pakke inn kjøttbrødet, og legg det flatt på et bakepapirkledt stekebrett. Skjær deigen som er på siden av kjøttbrødet i brede strimler. Brett kortsidene opp langs kjøttbrødet, og legg deretter "sidedeigstripene" i et sikksakkmønster over slik at det ser pent ut. (Veldig vanskelig å forklare godt nok...)
Pensle deigen med egg, og stek brødet på 200 grader i 40-50 minutter. Hvis overflaten blir veldig mørk før steketiden er omme kan man legge et ark med bakepapir over.



Butterdeigen ble dessverre for lite stekt på toppen der deiglaget ble for tykt.

Duchessepoteter:
10-12 middels store poteter
3 egg
1-2 dl matfløte
salt, pepper og revet muskatnøtt

Kok potetene helt møre, hell av vannet og legg potetene tilbake i kjelen. La de stå på avslått plate å dampe seg helt tørre. Mos de veldig godt, bruk gjerne potetpresse. Pisk eggene lett sammen og bland det med potetene. Tilsett fløte til passende konsistens; litt fastere enn vanlig potetmos. Smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt.
Fyll potetmassen i en sprøytepose og lag potettopper på bakepapirkledt stekeplate. Pensle toppene forsiktig med egg, og stek dem gylne midt i stekeovnen, på 220 grader i  ca. 12 minutter, til de er gylne.

Jeg glemte å pensle dem med egg før steking, de er derfor litt bleke

Soppstuing:
400 g sopp delt i terninger eller skiver
2 fedd hvitløk, finhakket
1 vårløk, finhakket
2-3 ts friske krydderurter, gjerne timian
3 dl matfløte
salt og pepper
smør eller olje til steking
Børst soppen ren for jord og skjær den opp. Finhakk løk og hvitløk. Varm smør eller olje i en middels varm stekepanne og surr løk og hvitløk blank. Tilsett soppen og la den surre med en god stund slik at den først slipper væske for så å koke inn igjen. Tilsett fløte og krydder, la det få et oppkok før varmen skrus ned. La småkoke i 5-10 minutter, eller til stuingen er så tykk som man ønsker. 

Server kjøttbrødet sammen med duchessepotetene og soppstuingen. Saus er ikke nødvendig, men man kan godt ha noen gode grønnsaker til, f.eks ovnsbakte rotgrønnsaker eller kokt brokkoli. Jeg hadde litt igjen av tomatsalsaen jeg hadde hatt til laksen, og det passet godt med noe friskt tilbehør også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar