fredag 28. mai 2010

Mormorminne


Mormoren min døde for mange år siden, men jeg savner henne fortsatt. Mormor hadde alltid iskrem og hjemmebakst i fryseren og bærbusker i hagen som ga hjemmelaget syltetøy og saft. Hun kjøpte en halv gris i slaktetiden før jul og lagde blodklubb, hodesylte, ribberull og all slags kjøttmat. Hun strikket gensere og sokker, sydde dukkeklær og lappet opprevne bukseknær.
Et kjært minne er en skål. Det var opprinnelig et etasjefat, men kun det øverste fatet er igjen, og dermed blitt til en skål i stedet. Det sto alltid på kjøkkenbordet, klart til å fylles med mormorbakst. I går fylte jeg det med syrlige, friske bringebær og tenkte på mormor mens jeg spiste.



Pannekaker med blåbær og bringebær

Jeg synes egentlig at vi jukser litt når vi har pannekaker til middag, det er liksom mer dessertaktig med søtt syltetøy, sukker eller friske bær. Hjemmefra er jeg vant til å spise (tomat)suppe først, deretter pannekaker, men liksom-trønderen er helt ukjent med den tradisjonen. Han er ikke noe "suppemenneske" og liker ikke tomatsuppe som er mitt førstevalg til pannekakene, så derfor har vi droppet hele suppegreia og tar bare pannekaker. For å øke middagsfølelsen litt lager jeg de halvgrove og steker bacon til.
"Alle" har vel sin oppskrift på pannekakerøre, eller dropper oppskrift i det hele tatt, og jeg bruker en oppskrift jeg har fått av min beste venninne. Når jeg så hennes små tvillinggutter, knapt 2 år gamle, gafle i seg nesten 3 pannekaker hver skjønte jeg at det var en oppskrift jeg måtte sikre meg!

Sivs grunnoppskrift pannekaker
2 egg
6 dl melk
3,5 dl hvetemel
1 ts salt
1-2 ts sukker
1 ss smeltet smør

Bland sammen egg, mel, salt og 3 dl av melken. Tilsett deretter resten av melken og smør og sukker. La svelle i minst 1/2 time. Stek pannekakene på middels varme til de er gyldenbrune på hver side.
Server gjerne med rørt blåbærsyltetøy, friske bær eller sprøstekt bacon.

Jeg har helt glemt å telle hvor mange pannekaker denne oppskriften gir, men til 2 voksne og 1 barn dobler jeg oppskriften. Hvis du ønsker grove pannekaker kan melet byttes ut med 1 dl sammalt fin hvete, ½ dl lettkokte havregryn og ca 1 ½ dl hvetemel.

onsdag 26. mai 2010

Pølsegrateng

Jeg hadde egentlig bestemt meg for å ikke lage pølsegrateng mer, bare holde meg til ost og skinkegrateng, men liksom-trønderen var ikke helt enig. Så da ble det nok et forsøk på å få pølsegratengen min likest mulig svigermormor sin, og denne gangen var jeg så nære som aldri før. Jeg tror liksom-trønderen forsynte seg tre ganger, og jeg vet ikke hvor mange ganger han sukket og stønnet fordi han synes det var så godt.
Som tilbehør hadde vi stekte poteter, agurkskiver og vårløksmør.

Oppskriften er litt "på slump" og forandrer seg fra gang til gang, men jeg skriver ned det jeg brukte i dag, sånn circa.

Pølsegrateng med makaroni, 6 porsjoner
Ca. 400 gram pølser (jeg brukte grillpølser fra Fjordland i dag, men liker best å bruke Prior eller andre kylling/kalkunpølser)
Ca. 3 dl ferdig kokt makaroni
6 dl melk
2 + 2 ss margarin
3-4 ss mel
4 ss brødrasp
3 egg
Salt, pepper, revet muskatnøtt

Kok makaroni etter anvisning på pakken, hell av vannet og tilsett litt smeltet smør eller olje så det ikke klister seg sammen. Skjær pølsene i små terninger.
Lag hvit saus. Smelt 2 ss margarin på middels varme, pass på så det ikke blir brunt, tilsett mel og rør godt inn i smøret. Tilsett litt og litt melk og rør til en klumpefri saus. Kok opp, og la småkoke i ca. 5 min så melsmaken forsvinner. Smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt. Avkjøl litt.
Pisk sammen eggene. Hell sausen over eggene mens du rører godt (slik at ikke den varme sausen lager eggerøre av eggene).
Legg pølser og makaroni i en ildfast form, og hell saus/egg-blandingen over. Bland alt godt sammen. Strø et tynt lag med brødrasp over det hele, og legg små biter av margarin oppå brødraspet.

Stekes ved 225 grader i ca. 20 minutter.

Det er også mulig å blande forskjellige grønnsaker inn i gratengen (f.eks mais, brokkoli, erter, blomkålbuketter eller gulrotterninger), men vi foretrekker den naturell og heller ha grønnsaker ved siden av.

Vårløksmør er bare smeltet melange med hakket vårløk i. Jeg synes det er best med melange så man får litt saltsmak. Vanligvis bruker jeg gressløk, men nå hadde jeg vårløk i kjøleskapet som trengte å bli brukt opp.

lørdag 22. mai 2010

Hjemmelaget kebab

Dagens kveldskos er hentet fra Trines Mektige Matblogg, nemlig Kebab med tomatsalsa og mynteyoghurt.
Liksom-trønderen ble helt i hundre når han fikk se dagens meny, og var nok veldig spent på hvordan jeg skulle få kjøttet til å se ut sånn:

Bildet er lånt fra dinmat.aftenposten.no, Jan M. Lillebø

Mulig han ble litt skuffet, men det ble i såfall fort glemt når jeg lovte å tre kjøttet på grillspyd i stedet. Liksom-trønderen spiste nemlig (nesten) bare mat på grillspyd under vår første ferie sammen til Lesvos, med shish kebab som høydepunktet. Under et av måltidene hadde jeg også bestilt mat på grillspyd, og når maten vår kom viste det seg at liksom-trønderens rett IKKE var på grillspyd. Det endte med at jeg måtte ta mitt kjøtt av grillspydet så han fikk tredd sitt kjøtt på...

Denne hjemmelagde varianten av kebab kan iallefall anbefales! Jeg fulgte til og med oppskriften nesten til punkt og prikke. Det eneste jeg endret var at jeg tilsatte litt sukker i tomatsalsaen og droppen rødløken. Jeg legger ikke inn oppskriften her siden den står i linken øverst i innlegget, men litt bilder må jeg dele.



Ukeplan for uke 21

Neste uke fortsetter tømmingen av fryserne våre, og behovet for tømming er plutselig mer akutt siden den ene fryseren ikke virker helt lenger. Så da ser matplanene våre slik ut:

Mandag: Fiskekaker med kokte poteter og grønnsaker og epler i karrisaus
Tirsdag: Pølsegrateng med makaroni, rå grønnsaker og vårløksmør
Onsdag: Pannekaker, halvgrove, med bacon og blåbær
Torsdag: Indisk, sannsynligvis Tikka Masala fra glass, med ris
Fredag: Svinefilet med ris og ovnsbakte grønnsaker, appelsinsaus og bearnaisesaus
Lørdag: Kylling cacciatore med fersk pasta
Søndag: Biffgryte, tomatbasert smakt til med sitrusfrukt av noe slag

Egentlig burde vi ha benyttet oss av det flotte været og grillet kjøttet vi har i fryseren, men en uventet reise til Trondheim for å besøke et akutt sykt familiemedlem gjør at vi må vente litt med å kjøpe gassbeholder til den nye gassgrillen vår. Hvis ikke jeg klarer å overbevise liksom-trønderen at han burde bruke bursdagspengene sine på gass...

Bildet er lånt fra klikk.no

fredag 21. mai 2010

Strikkeprosjekter

Jeg har nå nesten strikket ferdig lua til lillesøster, men jeg skjønner ikke helt den delen av oppskriften jeg har kommet til. I tillegg ser det litt merkelig ut i bakhodet, jeg må ha gjort noe feil i fellingen...

Sånn skal lua se ut ferdig:

Min ser sånn ut når jeg bretter inn kanten i bakhodet:

Men lar jeg den være ubrettet ser den sånn ut:
Hehe, noe er helt klart feil, men jeg får se om kyndige strikkehender kan trylle litt.

I påvente av strikkehjelp har jeg begynt på et teppe i lys petrolfarget ullgarn. Det er egentlig et babyteppe, men jeg håper jeg har forøket maskeantallet såpass at det heller blir et teppe lillesøster kan ha i vogna si når det blir kaldt ute igjen. Jeg har startet 3 ganger for jeg har ikke tykke nok pinner i forhold til oppskriften, så først ble det litt lite, og så hadde jeg for kort tråd til å legge opp med ,og så strikket jeg perlestrikk feil så det ble en vanlig vrangbord i stedet...Men nå er jeg i gang, perlestrikken kommer frem! Fargen på bildet er ikke helt riktig, det er ikke så lyseblått som det ser ut som, mye mer grønnskjær i det i virkeligheten.


Når det blir ferdig skal det se slik ut:

tirsdag 18. mai 2010

Greske kjøttboller i tomatsaus

For noen år siden kjøpte en kollega av meg en gresk kokebok. Sjefen vår var veldig begeistret for Helles, og til en feiring av hennes 50-årsdag lagde vi flere retter fra denne kokeboka. Det var et meget velsmakende matbord, og jeg tror at halvparten av de ansatte på avdelingen bestilte den samme boka etterpå, meg selv inkludert. Dessverre har jeg lånt bort mitt eksemplar, og jeg husker ikke til hvem, ei heller tittelen på boka så jeg får ikke kjøpt meg en ny.
Men, heldigvis har jeg skrevet ned oppskriften på bokas beste rett; kjøttboller i tomatsaus. Denne retten har jeg laget mange ganger, mange av familiens spleisekoldtbord har inneholdt disse kjøttbollene. Ett hint av nellik og kanel sammen med hvitløk og persille; hva annet enn velsmakende kan resultatet bli? Dessuten, en kjempefordel at bollene skal stekes i stekeovnen i stedet for i stekepanna.

Marinerte greske kjøttboller, 4 tapasporsjoner
Til bollene:
275 g magert, malt oksekjøtt (karbonadedeig)
50 g ferske loffsmuler
1 sammenpisket egg
1 ts sennep
1 ss hakket frisk persille
1 ts tørket mynte (kan sløyfes)
en klype tørket oregano
en klype malt kanel
en klype malt nellik
1 løk, revet
2 fedd hvitløk, knust, hakket
salt og pepper etter smak

Til sausen:
1 boks hermetiske tomater, hakket
0,5 dl vann

hakket frisk persille til pynt

Forvarm ovnen til 230˚C.
Bland alle ingrediensene til bollene. Arbeid alt godt sammen. Fukt hendene og form blandingen til små boller, ca. 2,5 cm diameter. Legg dem på en smurt bakeplate (eller på bakepapir).
La bollene steke i 20 min. Snus halvveis i steketiden.. Legg de ferdige bollene på husholdningspapir for å renne av seg (kan droppes). Legges over i et stort ildfast fat. Sett dem til side.

Ha de hermetiske tomatene i en blender/foodprocessor/stavmixer og kjør dem helt glatte. Passer tomatmassen gjennom en fin sikt og kast frøene som blir liggende igjen i sikten. Slå de siktede tomatene over i en kjele og tilsett vannet. Kok opp og la småkoke i 5 min. For mer smak kan litt malt nellik tilsettes. Slå alt over kjøttbollene.

La alt avkjøles, legg på lokk og la retten stå i kjøleskap noen timer eller natten over.

Kan varmes i ovn v/200˚C ca. 20 min (eller i mikrobølgeovn). Dryss hakket persille over ved servering.

Godt med tzatziki, pitabrød og ovnstekte sitronpotetbåter til.




søndag 9. mai 2010

Pasta- og pestosalat

Ukeplanen vår ble litt forstyrret denne uka; vi ble bedt til middag hos foreldrene mine på fredag, og på lørdag tok vi en tur til Hellerudsletta og årets Foreldre og barn festival. Og når dagen i dag ble tilbrakt utendørs med jord, krukker og nyinnkjøpte planter måtte det bli noe lettvint til middag. Da passet det å velge det utgåtte fredagsalternativet; pasta- og pestosalat. Med ferdigkjøpt pesto var det ikke mye jobb bak denne middagen, men det var veldig smakfullt og godt.

Pasta- og pestosalat, 4 personer
400 g kjøttdeig
½ ts salt
2 ss olje til steking
3 dl ukokte orecchiette (formet som små ører) eller annen pasta (jeg brukte glatte penne)
½ pk ruccola
½ rødløk
5 ss pesto, enten hjemmelaget eller ferdigkjøpt på glass (jeg brukte et helt glass)
2 ss pinjekjerner (ristet, hvis ønskelig)

Kok pasta etter anvisning på pakken. Slå av vannet, og skyll raskt i kaldt vann. Stek kjøttdeigen på god varme i stekepanne. Krydre med salt. Avkjøl litt.
Vask salaten, finhakk løken og bland dette sammen med pasta og kjøttdeig i en bolle. Bland i pesto og strø over pinjekjerner.

Mine tilpasninger: Jeg droppet løk, og blandet pestoen inn i kjøttdeigen når den var ferdig stekt. Serverte alle ingrediensene hver for seg i stedet for å blande det som en salat på forhånd. Vi hadde også revet Jarlsbergost til, veldig godt. Hadde sikkert vært enda bedre med nyrevet parmesanost. I tillegg tok jeg over litt hvitløksdressing som var igjen fra pitabrødmiddagen

Legger også inn oppskrift på hjemmelaget pesto. Nok en gang er det Irma ved Foreldreportalen jeg har lånt oppskriften fra.

Pesto
1 liten potte frisk basilikum
1 ts grov salt
2-4 hvitløkskløfter
50 gram pinjekjerner
3 ss nyrevet parmesanost
5 ss olivenolje

Med kjøkkenmaskin: Ha i basilikum, salt, hvitløk, pinjekjerner, parmesan og 3 ss av oljen og kjør det raskt sammen i maskinen. Ha i resten av oljen litt etter litt.
I morter: Knus basilikum, salt hvitløk, pinjekjerner, og parmesan til en jevn masse. Ha i oljen litt etter litt.



torsdag 6. mai 2010

Pitabrød med kylling, makaronistuing og hvitløksdressing

Jeg har igjen funnet en oppskrift hos Irma ved Foreldreportalen, og som vanlig har jeg satt mitt eget preg på det. Opprinnelig inneholder retten skinke og makaroni, men jeg har denne gangen valgt å bruke grillet kylling og pastasløyfer i stedet.

Pitabrød med makaronistuing og hvitløksdressing, 4 porsjoner
4 pitabrød
Grønn salat med det tilbehøret du liker (vi bruker f.eks. mais, tomat, agurk, paprika og gulrot)

Hvitløksdressing
3 ss majones
3 ss lettrømme/rømmekolle
1 fedd hvitløk, presset eller finhakket
1 ts hvitvinseddik
1 ts sukker
salt og pepper

Bland alle ingrediensene, rør godt og la stå kaldt minst 1/2 time før servering.

Makaronistuing med skinke eller kylling
1 boks kokt skinke/kyllingskinke eller 1/2 grillet kylling
1 løk
2 fedd hvitløk
1-2 ss olivenolje
1 boks hakkede tomater
1 dl ketchup
1 ss sukker
salt og pepper
200 g makaroni eller annen pasta
100 g revet ost

Finhakk løk og hvitløk og fres i oljen i ett par minutter. Tilsett terninger av skinke eller kylling, og la det frese i noen minutter før du tilsetter hakkede tomater og ketchup. Smak til med salt, pepper og litt sukker. Kok pastaen etter anvisning på pakken. Når den er ferdig, siles den over et dørslag og avkjøles i kaldt vann.

Bland makaronien i kjøttsausen og fyll den i varme pitabrød. Dryss på ost, ha over litt hvitløksdressing og server litt salat til pitabrødene. (Vi fyller gjerne salaten i pitabrødene sammen med den varme kjøtt- og pastablandingen.)

Svinefilet med bl.a pastinakkchips

Onsdag 5. mai var liksom-trønderens dag, og i år fylte han ett kvart århundre og er halvveis til 50. (At jeg straks er halvveis til 80 trenger vi ikke tenke på.) På menyen sto det helstekt svinefilet med peppersaus, hasselbackpotet , stekt asparges og pastinakkchips. Oppskrift på pastinakkchips var hentet fra Irmas mattråd på Foreldreportalen, og det så veldig godt ut på hennes bilder.
Vel, sistnevnte blir nok ingen gjenganger hos oss. Jeg fikk ikke pastinakkskivene sprøe, og når de var kalde smakte de ikke så mye. Jeg prøvde også å fritere noen potetskiver, tanken var at det skulle bli som potetgull, men det ble det altså ikke. Heller ikke disse ble sprøe, og kalde, vasne potetskiver var ikke så veldig godt. Og attpåtil ble hasselbackpotetene en skuffelse. Jeg hadde valgt store nypoteter så vi ikke trengte så mange, men de ble jo aldri gjennomstekt! Jeg legger mesteparten av skylden på den håpløse ovnene min, og ble nok en gang minnet på at jeg må få tak i servicemannen.

Oppskrift på helstekt svinefilet og hasselbackpoteter er lagt inn tidligere også, men jeg legger dem inn på nytt nå så de kommer samlet

Svinefilet, 2 porsjoner
1 hel svinefilet, skjær gjerne bort hinnen og store fettrender
Krydres med salt, pepper, timian og andre krydder man liker

Brun smør i godt varm stekepanne, og stek fileten 2-3 minutter på alle sider. Etterstekes i stekeovnen på 220 grader ca. 15-20 minutter. Jeg lar ofte fileten ligge sammen med poteter og grønnsaker i en ildfastform eller på rist over grønnsakene. Kok ut av pannen med ca. 1 dl vann og bruk denne væsken i sausen. (Sausen er også denne gangen peppersaus fra Toro, men laget med matfløte og stekevæsken.)
Ta fileten ut av ovnen, dekk den med folie og la den hvile i minst 15 minutter før den skjæres i pene skiver. Vi liker kjøttet gjennomstekt, men med et lite rosaskjær i midten. Da hviler fileten ca. 20 minutter.

Hasselbackpoteter, 2 porsjoner
2-4 poteter med litt størrelse på, og så like i størrelse som mulig.
Salt, pepper
1-2 ss margarin
1/2 ts paprikapulver
2 ss brødrasp
2 ss revet, fersk parmasanost (eller annen revet ost)
 
Skrell potetene, og skjær dem i skiver uten å skjære helt igjennom. Det letteste er å plassere potetene inntil en tresleiv eller en skjærefjøl og så skjære bare ned til sleiven/fjøla. Potetene legges i en ildfast form, ha gjerne litt smør i bunnen, og dryss på salt og pepper. Stekes ved 225 grader i ca. 30-45 minutter.
Bland sammen brødrasp, parmesanost og paprikapulver. Når det er igjen 7-8 minutter av steketiden tas potetene ut, brød/osteblandingen strøs over sammen med en liten klatt smør. Stek ferdig, sjekk at potetene er helt møre før de tas ut av ovnen.
 
Pastinakkchips
Skjær pastinakk med skall på i tynne skiver med en ostehøvel. Varm rapsolje eller solsikkeolje til 160-170 grader. Når du legger pastinakkskivene i oljen skal det ta noen sekunder før det begynner å bruse. Friter i ca. 4 min, til de er lyst gyldne. Legg på kjøkkenpapir for at oljen skal tørke litt opp, og dryss litt salt på.


onsdag 5. mai 2010

Interiørinspirasjon

Jeg elsker å lese interiørblader og interiørblogger. Drømmer meg vekk; inn i en verden der jeg har et fantastisk hus, eller kanskje en uinnredet loftsleilighet eller en gammel stall, og ubegrenset tilgang til penger å shoppe møbler for. Og viktigst av alt; har råd til å leie en interiørkonsulent. For det er et lite problem, jeg klarer ikke helt å bestemme meg for hva slags stil jeg liker best.

Vi har derfor ingen enhetlig stil hjemme hos oss. Det er mye hvitt, men ikke shabby chic-hvitt. Det er Ikea møter Bohus møter Jysk, det vil si ikke særlig eksklusiv stil, noe jeg heller ikke er ute etter. Men det hadde vært veldig gøy å kunne finne MIN stil, og deretter sakte omskape hjemmet mitt til det er slik jeg vil ha det. (Burde jeg kanskje skrive VÅR stil og VÅRT hjem? Liksom-trønderen er egentlig ganske bestemt på hva han liker og ikke liker, men har nok gitt opp å få meg med på at svarte vegger med masse neonblått lys er stilig...)

Jeg liker elementer fra både fransk landstil og naturlig, nordisk stil, men samtidig er det veldig stilig med rustikk og litt tøff innredning, som f.eks betongbenkeplate på kjøkkenet eller synlige mursteiner på en vegg. Home&Cottage bl.a har masse flotte møbler, og når jeg går rundt i butikken deres med de grove plankene på gulvet, de store, dype skinnstolene og store, overdådig pyntete sengene har jeg lyst å flytte inn. Det er nok lite overførbart til vår 66 kvm store borettslagsleilighet, det får heller vente til vi vinner i Lotto og kan kjøpe oss noe mye større.

Inntil videre får jeg drømme videre...







mandag 3. mai 2010

Ukeplan for uke 18

Jeg fortsetter med å bruke fleste mulige ingredienser som allerede er i hus. Det ser ut som om laks er det eneste som må handles inn, i tillegg til ferskvarer som grønnsaker og meieriprodukter så klart. I tillegg har jeg lagt inn litt varianter i forhold til ulik smak innad i familien.
Neste uke har liksom-trønderen bursdag, så vi lager festmiddag midt i uka. Helgeplanen blir kanskje endret hvis vi bestemmer oss for å feire med noen flere enn bare oss 4. Men dette står iallefall på planen enn så lenge:

Mandag: Svenske kjøttboller i brun saus og potetmos. (Kokken velger i stedet hjemmelagde kyllingnuggets.)
Tirsdag: Ovnsbakt laks med grønnsaker i folie og kokt ris
Onsdag: Svinefilet med hasselback-poteter og pastinakkchips
Torsdag: Pitabrød med varm kyllingsalat og hvitløks-dressing
Fredag: Pasta- og pestosalat med kjøttdeig
Lørdag: Indisk kylling med kokos, cashewnøtter og ris
Søndag: Biffgryte med potetskiver (og muligens couscous til kokken)

søndag 2. mai 2010

Fantastisk søndagsmiddag; basilikumkylling med appelsinsaus, søtpotetmos og ovnsbakte potetskiver

Ååå, dette var en utrolig nydelig rett! Særlig appelsinsausen, jeg kunne (nesten) spist den med skje som suppe. Retten er, som tidligere nevnt, inspirert av en episode av Tv3s "Celebert selskap", der Asgeir Borgermoen lagde "Landkylling med søtpotetmos og simpel saus". Min versjon er noe enklere enn det som ble presentert der, men det ble veldig godt!
Alle oppskriftene er til to personer.

Basilikumkylling
2 store kyllingfileter
2 ss meierismør
2 ss hakket, frisk basilikum
Salt og pepper

Skjær et snitt på langs av hver filet, og brett fileten ut. Fordel smør og basilikum inni hver filet og brett dem sammen igjen. Salt og pepre godt, og stek filetene noen minutter på hver side i en godt varmet panne.
Legg filetene over i et ildfast fat og etterstek i ovnen på 225 grader i ca. 30 minutter.

Søtpotetmos
1 stor søtpotet (min tilsvarte ca. 4 vanlige poteter)
3 små jordskokker (kan sløyfes)
1 hel kinesisk hvitløk
1/2 boks Creme fraische
2 ss meierismør
1 dl nyrevet parmesanost
salt og pepper

Skrell hvitløken, søtpoteten og jordskokkene. Skjær i mindre biter og kok dem i usaltet vann, ca. 20 minutter, til bitene er møre. Hell av kokevannet, mos grønnsakene med en potetstapper eller annet egnet verktøy. Tilsett smør og Creme fraische, bland godt, og smak til med salt og pepper. Tilsett revet parmesanost til slutt.

Ovnsbakte potetskiver
8 vanlige poteter
2 ss olje, nøytral smak
salt, pepper

Skrell potetene og skjær dem i middels tynne skiver. Legges i en ildfast form og blandes med olje, salt og pepper. Stekes ved 225 grader til de er møre, ca. 20-25 minutter.

Appelsinsaus
4 dl appelsinjuice (jeg brukte saften fra 4 ferske appelsiner)
150 gram meierismør
1 hel kinesisk hvitløk
2-3 ss fersk basilikum

Kok opp appelsinjuicen og la den koke inn til halvparten. Dette tok ca. 15 minutter. Hakk basilikum og press hvitløk, bland dette med romtemperert smør. Når appelsinjuicen har kokt inn tilsettes smørblandingen, og sausen varmes opp igjen. Det må ikke koke etter at smøret er tilsatt, sausen vil da skille seg.

Server gjerne kyllingen skåret i skiver og potetskivene i små tårn med søtpotetmos og saus på siden. Av tilbehør kan grillete, grønne asparges anbefales.


Liksom-trønderens favorittmat; Taco


Lørdagskosematen vår var denne uka taco. Helt vanlig taco; ikke tacopai eller tacoform eller hjemmelaget tacopulverblanding, bare helt vanlige Santa Maria taco-ingredienser. Og jeg tror liksom-trønderen spiste 10 stykker!
Bildet er av min tacotallerken, for liksom-trønderen skal jo ikke ha på noe annet enn salat, kjøtt, ost og salsa. Godsaker som tomat og rømme kommer ikke på hans tallerken, nei.

Rundstykker

Innlegget fra lillesøsters 1-årsfeiring ble fryktelig langt med så mange oppskrifter og bilder så jeg har heller laget eget innlegg med oppskrifter på rundstykkene.

Halvgrove, melkefrie rundstykker, 32 stykker
1 liter lunkent vann
1 pose tørrgjær
1 klunk olje, ca. 1/2 dl (f.eks raps- eller solsikkeolje)
2-3 ts salt
3 kopper havregryn
2 kopper sammalt hvete
litt linfrø, solsikkekjerner og evnt. annet som er godt
Hvetemel til deigen er passe. (Ca. en liter kanskje?)

La deigen være litt løs før den settes til heving, ca. 1 time eller til dobbel størrelse. Elt inn mer mel om nødvendig på bakebordet til deigen er helt passe. Del deigen i 32 like emner, trill ut til rundstykker og legg på bakepapirkledd stekebrett. La rundstykkene etterheve før steking. ca. 30 minutter. Pensle evt. med egg før steking. Stek rundstykkene i ca. 12 minutter ved 225 grader. Kan fryses.


De neste rundstykkene går under navnet Nennes rundstykker på Foreldreportalen. "Alle" skryter av dem, og de var virkelig gode og saftige. Mine lignet riktignok veldig på boller, men de var heldigvis ikke bollesøte.


Nennes rundstykker. Ca. 48 stykker
2 kg hvetemel
300 gram margarin
1 liter lettmelk
2 pk. fersk gjær
1 boks cottage cheese
3 ts salt (noen tipser om 1-2 ts mer)
3 ts sukker
2 egg

Smelt margarinen, bland den med melken og løs opp gjæren. Hvis du har en stavmikser så prøv å hakke opp cottage cheesen litt, bland så inn egg, sukker og salt. Bland dette med smør-, melk- og gjærblandingen og jobb inn melet til slutt. Hev til dobbel størrelse.

Del opp deigen i 48 emner. Lag horn eller rundstykker. Pensle med egg og strø evt. med valmuefrø. Etterhev litt. Stekes ved 225 grader i ca. 15 minutter. Disse er supre å fryse og så tine etter hvert som du har bruk for dem.