torsdag 29. april 2010

Smak av sommer

Middagen i dag fikk meg til å tenke på sommer og sol, grilling og kos, Frankrike og bassengkanten. For når vi er i Frankrike sammen med foreldrene mine, i et herlig fransk hus med eget basseng og nydelig lavendelhave, lager vi omelett til lunsj nesten hver dag, og fast innslag på grillen er grønne asparges med olje, salt og pepper.





Middagen i dag var altså omelett, uten fyll, med spekeskinke, stekt asparges, tomat og foccacia til. Herlig enkelt og godt!

tirsdag 27. april 2010

Wok med svinekjøtt

I dag ble jeg kvitt en av pakkene med skivet skinkebiff fra fryseren. Da kjøttet var halvtint helte jeg en pose med urter-og hvitløksmarinade over og lot det ligge noen timer. Vanligvis lager jeg marinade selv av f.eks sitron, ingefær, hvitløk og olje, men litt av poenget denne uken er å få brukt opp allerede innkjøpte ingredienser. Jeg tilsatte hvitløk og ingefær under stekingen for å forsterke smakene da. Det eneste nye jeg kjøpte var en kinakål, fikk lyst å prøve det i woken. Alt i alt; en veldig velsmakende middag med masse deilig hvitløksmak på kjøttet.

Oppskrift:
800 gram svinekjøtt
1 pose med Black Boy Urter og hvitløksmarinade
1 boks med orientalske grønnsaker (minimais, bambusskudd, bønnespirer, vannkastanjer og litt chili)
1 boks med vannkastanjer
1 kinesisk hvitløk
2-3 cm ingefær
1 rød paprika
2 gulrøtter
1/4 kinakål
En god neve frisk koriander
Olje og smør til steking

Forbered alt før stekingen begynner.
Skjær kjøttet i strimler, og la det ligge i marinaden så mange timer du har mulighet til.
Skyll de hermetiske grønnsakene godt i rennende vann og la det renne godt av seg. Riv hvitløk og ingefær på den fine delen av rivjernet. Kutt gulrøtter og paprika i staver. Skjær kinakålen i strimler, men ikke for smått.
Varm oljen i en godt varmet wokpanne eller stekepanne med høye kanter. Fres kjøttet raskt i den varme oljen. Hvis det spruter mye av oljen hjelper det litt å bruke både olje og smør. Legg kjøttet til side.
Varm opp en ny porsjon med olje og tilsett hvitløk og ingefær. Rør hele tiden så det ikke brenner seg. Tilsett gulrøtter og andre grønnsaker som trenger litt tid til å bli ferdige. Ha i paprika og kinakål, og bland inn kjøttet, la det bli varmt igjen. Strø koriander over rett før servering. For å få en mer sausete rett kan man bruke litt kokosmelk.
Serveres med kokte nudler eller ris.


mandag 26. april 2010

På'n igjen

Nå håper jeg vi er i rute igjen med ukeplan og middagslaging. Jeg har forandret planene til å gjelde to uker i stedet for 4 så blir det litt mer fleksibelt.

Denne ukens middager:
Mandag: Pasta med sitronsaus til kokken, grøt til gutta
Tirsdag: Wok med svinekjøtt, nudler og grønnsaker
Onsdag: Steketorsk med kokte poteter og revne gulrøtter
Torsdag: Omelett, spekemat og foccacia
Fredag: Pizza med kjøttboller og pepperoni, svensk pizzasalat
Lørdag: Vanlig taco
Søndag: Kyllingfilet med basilikum og ristede sesamfrø, ovnsstekte potet- og søtpotetskiver, appelsinsaus

Særlig søndagsmiddagen gleder jeg meg til, den høres veldig god ut. Er inspirert av en episode av "Celebert selskap" på Tv3, der Asgeir "Sjefen over alle sjefer" Borgermoen lagde liveche kylling med sopp, søtpoteter og simpel saus

Pasta faller alltid i smak hos meg

Når jeg er litt matlei blir det ofte pasta til middag. Det er kjapt og enkelt, og kan kombineres med omtrent alt mulig. To dager på rad med pasta er dog litt uvanlig, men sånn ble det denne gangen.

Forrige uke fant jeg et nytt Priorprodukt i butikken som jeg tenkte storebror ville like; pølsekuler. Søte, små kuler av kyllingpølser, til en altfor høy kilopris selvsagt.


Nå ble det slik at storebror ikke var hjemme til middag i går, så jeg og liksom-trønderen måtte spise alene. Heldigvis ble det så godt at, kiloprisen til tross, det kommer nok til å gjentas så storebror får smake en gang.

Pasta med pølsekuler i tomatsaus, 3 porsjoner
Pasta etter eget ønske, jeg brukte pastasløyfer (Farfalle)
1 pakke Prior pølsekuler
2 stilker vårløk
2 bokser hermetiske tomater
1 ss tørket oregano
1 ss tørket timian
1 ss tørket basilikum (jeg hadde fersk denne gangen, en god neve)
1 ts sukker
Salt, pepper
Et dryss Pasta Rossa og Chili Explotion (fra Santa Marias krydderserie med kvern)

Kok pasta etter anvisning på pakken. Hell av vannet og tilsett litt olje eller margarin for å unngå sammenklistring.
Fres pølsekulene kjapt på middels sterk varme sammen med finkuttet vårløk. Hell over tomatene og tilsett alt krydder samt sukker, vær litt forsiktig med saltet da pølsene tilførte litt salt i seg selv. La surre minst 7-8 minutter på svak varme, gjerne lenger.
Det er sikkert godt med litt grove baguetter/rundstykker med hvitløkssmør til.



Dagens pastarett ble kun til meg selv. Jeg hadde litt grøt igjen i kjøleskapet så det fikk storebror og liksom-trønderen dele, så lagde jeg heller noe jeg visste ikke de likte; pasta med sitronsaus. Dette er en rett inspirert av Nigella Lawson, men sikkert helt ugjenkjennelig fra orginaloppskriften ettersom jeg har tilsatt og fjernet ting i de årene jeg har laget den.

Pasta med sitronsaus, 1 porsjon
Pasta etter eget valg, jeg brukte gnochette/gnocci
2 dl matfløte
Saften og skall fra en sitron
1 terning persille- og hvitløksbuljong, evt. bruk litt salt og frisk, hakket hvitløk.
2 ss frisk, hakket basilikum
Masse nykvernet pepper
1 neve ristede pinjekjerner
Revet parmesan etter smak, jeg brukte sikkert 1 dl

Kok pasta etter anvisning på pakken, hell av vannet og tilsett litt olje eller margarin så det ikke sammenklistrer seg.
Kok opp fløten under omrøring, tilsett buljongterningen og saft og skall fra sitronen, la småkoke på svak varme til det tykner. (Vanligvis tykner fløte av sitronsaften så man ikke trenger koke så lenge. Denne gangen tyknet ikke fløten min i det hele tatt så jeg måtte tilsette maizenna til slutt for å få litt tykkere saus.) Tilsett basilikum og pepper på slutten av koketiden.

Anrett i dype tallerkner, strø over pinjekjerner og godt med revet parmesan. Det er også godt med sprøstekt bacon til, og evt. baguetter eller annen brødmat.


søndag 25. april 2010

Middagsidètørke

Nå har vi hatt ett par uker uten skikkelig middagsplaner. Mens liksom-trønderen tok med seg barna og dro på besøk til familien sin forrige uke ble det skralt med middag her hjemme hos meg. Fra å skulle lage alle retter jeg liker, men ikke lager til familiemiddagene siden det ikke faller helt i smak hos andre enn meg, ble det bare enkle, kjappe løsninger som krevde minimalt med innsats og oppvask...
Som her f.eks; spaghetti, kjøttdeig og saus fra Uncle Bens.

Det er vel lov innimellom å ty til ferdige løsninger?

Ikke har jeg laget ukeplan for de neste ukene heller, så i morgen må jeg sette meg ned og planlegge litt igjen. Jeg har tenkt å ta utgangspunkt i det som finnes i frysere og kjøkkenskap, prøve å få ned matutgiftene enda litt mer. Jeg vet at det i fryseren er masse kyllingfileter, kjøttdeig, litt panert fisk, noe oksekjøtt og svinefilet i skiver samt noen hele svinefileter. I skapet er det masse marinadeposer fra fjorårets planlagte grillinger som det aldri ble noe av, masse woksausposer fra impulskjøpene mine, risottoris og vanlig ris, bulgur, couscous, kikerter og diverse andre hermetikkbokser. Jeg tror vi hadde overlevd ganske lenge på det som finnes i huset!

Feiring av 1-årsdag!

Torsdag 22. april ble lillesøster 1 år. Tenk at et helt år har gått allerede! Fra å være en liten hjelpeløs baby er hun nå en handlekraftig og bestemt ung dame, med et smil som smelter hjertene våre.



Og i morgen er det første dag i barnehagen, det blir nok stas. På samme avdeling som storebror, jeg tror nok hun blir tatt godt hånd om.

Feiring ja! Vi var så heldige å få lov til å feire bursdagen hos foreldrene mine. De har et mye bedre egnet hus for store selskap enn det vi har. For når familien samles er det virkelig snakk om stort selskap. Vi har i løpet av de siste årene økt i antall familiemedlemmer fra 6 voksne/halvvoksne til 10 voksne og 8 barn i alderen 2.5 mnd til 4.5 år. Det er derfor veldig snilt av foreldrene mine å stille huset sitt til disposisjon for en sånn gjeng!
Forberedelsene til selskapet startet dagen før når jeg gikk i gang med å bake en sjokoladekake, melkefri sådan pga nevøen min, en kefirkake med romsmak32 melkefrie rundstykker og 48 vanlige rundstykker. Og hvis noen lurer på de rare antallene så fulgte jeg bare oppskriftene.

De melkefrie rundstykkene var veldig gode. Det var en halvgrov variant jeg hadde funnet oppskrift på, der man også skulle tilsette litt ulike korn/frø, men jeg brukte bare solsikkekjerner. De andre rundstykkene går under navnet Nennes rundstykker på Foreldreportalen. "Alle" skryter av dem, så jeg tenkte det var et sikkert valg av oppskrift. Og de var virkelig gode og saftige. Mine lignet riktignok veldig på boller, men de var heldigvis ikke bollesøte.
Sjokoladekaken var kun en Torovariant med melkefri margarin. Glasuren ble laget av den samme margarinen, melis, romdråper, litt vann og litt kaffe. Ikke helt som vanlig glasur der jeg pleier å bruke meierismør og melk, men absolutt spiselig. Nevøen min var iallefall veldig fornøyd, og det var det viktigste.
Kefirkaken ble selvsagt rosa denne gangen, en liten prinsesse verdig. Jeg har ikke bilde av kaken ved serveringen, men den var da pyntet med lys og stjerneskudd.


Maten ellers var et lite koldtbord, med bl.a kjøttpålegg, spekemat, egg, ost, tomatsalat og mammas nydelige karbonader. For en gangs skyld hadde jeg klart å beregne passe mengde så vi satt ikke igjen med flere kilo uspist mat.


En veldig koselig feiring av vår lille solstråle!

mandag 19. april 2010

Babyteppe av bestemorruter

Da jeg ble gravid med lillesøster bestemte jeg meg for å hekle et vognteppe til henne. Sommeren før hadde jeg heklet ca. 6 bestemorruter i lyst bomullsgarn så jeg tenkte å fortsette med det garnet og de fargene. Jeg heklet vel en 7-8 ruter til før det ble litt "glemt bort". Heldigvis har lillesøster flere håndarbeidsterke kvinner på farssiden sin, så i fødselsgave fikk hun et nydelig gult teppe av søsteren til svigermormor. I tillegg hadde svigermormor strikket et nydelig hentesett som passet kjempefint til det gule teppet.




Lillesøster var også så heldig at hun til dåpen fikk et kjempefint koseteppe av liksom-trønderens tremenning (som forøvrig er barnebarnet til hun som strikket det gule teppet). Så da er det ikke så farlig at mamma'n hennes ikke fikk ferdig de bestemorsrutene.

Når lillesøster var ca. to måneder gammel fikk jeg den gledelige nyheten at jeg skulle bli tante igjen. Og dermed fikk jeg en ny mulighet til å hekle ferdig det vognteppet jeg hadde begynt på to ganger før. Liksom-trønderen hadde ingen tro på at jeg kom til å fullføre det denne gangen heller, og det gjorde at jeg ble veldig bestemt på å virkelig bli ferdig! Jeg hadde tilslutt 40 ruter, mest ensfargete for jeg ble så lei av å bytte garn hele tiden, men ingen aning om hvordan jeg skulle få det til å bli et teppe. Heldigvis var et besøk til svigerfamilien min rett rundt hjørnet, og alle rutene ble med i bagasjen i håp om kyndig hjelp der. Svigermormor tok utfordringen på strak arm, og når jeg så hvor jevnt og pent hun monterte rutene overlot jeg like gjerne hele jobben til henne. I løpet av en kveld hadde hun laget et flott teppe for meg, som jeg uten skam kunne overgi til min nyeste niese.


Jeg skulle gjerne hatt et teppe av bestemorsruter selv også, gjerne et slikt et, fra nok en dyktig håndarbeidsdame i liksom-trønderen sin slekt, men det tror jeg er et evighetsprosjekt for min del.
Men, alle har jo begynt med èn rute, så jeg har iallefall kjøpt inn noen nøster med babyull sånn at jeg kan hekle noen ruter når jeg føler for det.

Søndagsmiddag: parmesankylling

Igjen en oppskrift jeg har funnet på Foreldreportalen. Vi skulle egentlig hatt det som lørdagskosemat forrige helg, men siden vi endte på legevakta med lillesøsters ørebetennelse og dermed spiste en veldig sen lunsj, utsatte vi det til søndag. Ikke noe problem denne gangen; kyllingen hadde ikke rukket å komme seg ut av fryseren.
Jeg har laget parmesankylling en gang før, og kan ikke helt si at jeg falt så veldig for denne retten. Men liksom-trønderen var helt i ekstase, så jeg måtte nesten gi den en sjanse til. Jeg husket fra forrige gang at parmesanmengden som er oppgitt i oppskriften ble aaaalt for lite, så nå rev jeg masse! Men også denne gangen ble det for lite, og i stedet for å rive mer ost blandet jeg heller litt kokos med garam masala til de siste bitene. For meg var det en smaksmessig mye mer vellykket garnering så fremtidige versjoner kommer nok i to utgaver; parmesankylling og kokoskylling.

Orginaloppskrift:
Parmesankylling (2 porsjoner, lett å utvide)

2 kyllingfileter
1/3 kopp revet parmesanost (ca 1 dl)
1 ts oregano
1 ts paprikapulver
1/2 ss smør
1 ss olivenolje
salt og pepper

Smelt smøret og bland med oljen. Bland krydderne og parmesanosten.
Dypp kyllingfiletene i oljeblandingen, og vend dem i ost/krydderblandingen.

Legg filetene på bakepapirkledd stekebrett, og stek dem i oven på 175 i 30 minutter.

Server gjerne med hjemmelaget potetstappe (kok poteter og/eller gulrøtter/blomkål/broccoli, hvitløksfedd i god buljong, hell av vannet, mos potetene, ta i en dæsj smør, spe med melk til ønsket konsistens. Smak til med salt, pepper og evt. parmesanost). Det er også godt med ris og salat til.

Mine tilpasninger:
Jeg skjærer kyllingfiletet i litt store biter slik at det blir mer som kyllingnuggets. Da trengs det mye mer parmesanost enn 1 dl, sikkert godt opp mot 3 dl. Kryddermengden økes til 2-3 ts, og olje- og smørmengden økes til 3 ss av hver. Jeg steker bitene like lenge som filetene for jeg vil ha kylling helt gjennomstekt.





Denne gangen lagde jeg en tomatsalat til, og det var nydelig!

Tomatsalat
Litt ruccola
2-3 store, solmodne tomater eller en håndfull små og søte
1/2 pose pinjekjerner
1 vårløk
1 stor mozarellakule
2 ss olivenolje
Salt og pepper
Fersk basilikum

Skjær tomater og mozaralla i skiver og vårløk i ringer. Rist pinjekjernene i en middels varm, tørr stekepanne.
Legg ruccola på en stor asjett. Fordel ost og tomater over. Dryss over pinjekjerner og vårløk og pynt med en passende stor bunt med fersk basilikum. Salt, pepper og olivenolje på toppen.


Innleggstørke

Forrige mandag begynte jeg på jobb etter litt over 1 års svangerskapspermisjon og flere måneders sykemelding før det. En stor overgang å stå opp litt over kl. 5, i stedet for å sove lenge sammen med lillesøster hver morgen.
Kveldene har vært litt travle, for plutselig ble ikke husarbeid og klesvask utført på dagtid lenger. Så istedet for å kose meg med bilderedigering og blogginnlegg etter at barna hadde lagt seg måtte jeg være litt fornuftig husmor. I tillegg var det ikke lenger mulig å sitte oppe til midnatt, 5 timers søvn er litt lite for meg. Derfor måtte blogging settes litt på vent. Jeg håper jeg kommer skikkelig igang igjen når vi har rutinene på plass her hjemme.

søndag 11. april 2010

Endringer i ukeplanen

Det hender vi finner på noe annet til middag enn det som står på planen. Hvis vi blir bedt bort, hvis vi må en tur på kjøpesenter rett etter barnehage og jobb eller hvis lillesøster og/eller kokken (=meg) er syk for eksempel. Man skulle ikke tro at lillesøsters sykdom skulle virke inn på middagen til oss andre, men hun er en liten mammadalt som gror fast på fanget mitt når hun er syk. Dermed blir det litt vanskelig for meg å lage mat, og ja, det er kun jeg som lager middag her i huset.
Det er ikke så veldig problematisk å avvike fra planen hvis jeg ikke har forberedt så masse. Dessverre er ofte det tilfelle, at jeg har tint kjøtt f.eks, og det er veldig kjedelig å kaste mat som blir dårlig fordi vi ikke får tilberedt det tidsnok. Prøver jo å rokkere om slik at vi får brukt all innkjøpt eller opptint mat, men særlig kylling har jeg dårlig erfaring med å utsette tilberedelsen av. Må vi droppe pannekaker eller risengrynsgrøt gir det også litt utfordringer. Det er ikke alltid så enkelt å bli kvitt noen ekstra liter H-melk før det går ut på dato, iallefall ikke på sunne alternativer (kan selvsagt lage vafler og boller, men kanskje ikke til middag).
På fredag sto faktisk pannekaker med bacon på planen. Lillesøster var syk, så det i seg selv gjorde det litt vanskelig, men i tillegg hadde liksom-trønderen vært i så dårlig form dagen før at han orket ikke dra i butikken for å kjøpe melk. Dermed ble det kinesisk Take-away i stedet, og det er litt deilig å slippe middagslaging innimellom. Nå var dessverre ikke hovedretten min spiselig, biff i satesaus smakte IKKE godt. Jeg aner ikke om det var noe galt med retten eller med smaksløkene mine, jeg har aldri smakt satesaus før, men det er sjelden jeg ikke liker kinesisk mat så det var skuffende, og overraskende. Men men, jeg koste meg med vårrullene mine og stekt ris og salat istedet.

Strikkekluten er ferdig!

Forrige kvelden ble jeg ferdig med de 80 radene mine, og i morges fikk jeg festet trådene og dampet kluten sånn nogenlunde i fasong. Jeg har fått frem et mønster som sier




Ikke så verst for en som ikke har strikket siden ungdomsskolen? (Og det er maaange år siden...)
Nå er jeg spent på hvordan "fasiten" ser ut, Theka?
  

fredag 9. april 2010

Tropisk Aroma, en fantastisk god kake!

Storebror og jeg bakte en kake til påskebesøket vårt, men siden den ble smakt på litt vel mye av husets beboere allerede før besøket kom måtte vi bake en kake til. Liksom-trønderen har så kjedelig kakesmak så han vil helst bare ha sjokoladekake. Tenk å ikke like ostekake, oreokake, marsipankake, bløtkake eller Verdens beste! Men sjokoladekake har jeg bakt ørt-og-fjørti ganger så nå ville jeg finne på en litt annen variant. Jeg vurderte kryddekake med et sjokoladetrekk, men så kom jeg til å tenke på Tropisk Aroma. Helt perfekt kake; krydder, sjokolade og lang holdbarhet.
Det finnes et hav av ulike oppskrifter på denne kaken. Bare inne på Det søte liv finnes det 5 forskjellige varianter, og mange andre nettsteder har sin egen oppskrift. Det som skiller de forskjellige oppskriftene er oftest
  • om det skal bakes 2 ulike bunner; en lys og en mørk
  • om man deler røra i to, tilsetter kakao i en del, og så steker en bunn som en slags marmorkake
  • om man bare har en bunn med kakao
  • om man skal tilsette romdråper i glasuren
  • om det skal være glasur OG fyll, eller bare glasur
Jeg valgte Tines oppskrift der man deler røra i to og har kakao i mesteparten, altså en marmorkakeutgave. Jeg synes glasuren som tilhørte den oppskriften virket litt tam, så da valgte jeg en av glasurene fra Det søte liv i stedet og brukte den også som fyll.

Tropisk Aroma

125 gram TineSmør
275 gram sukker
2 hele egg
250 gram hvetemel (egentlig siktet, men hvem gidder vel det?)
2 ts bakepulver
1 ts malt muskat
1 ts malt kanel
2½ dl melk (H-melk anbefales i oppskriften, jeg brukte en blanding av kefir og H-melk)
3 ss kakaopulver

Rør smør og sukker hvitt og kremaktig. Bland i sammenvispede egg. Bland sammen (siktet) mel, bakepulver og krydder. Rør det i vekselsvis med melken.
Sett ca. 1/3 av røren til side. Tilsett/sikt kakao i resten av røren og bland godt. Hell halvparten av den mørke røren i smurt, rund form, 24 cm i diameter. Hell på den lyse og til slutt resten av den mørke røren. Stek kaken ved 180 grader i ca. 30 minutter. Sjekk med en kakepinne om den er ferdig.

Jeg hadde en 25 cm rund form, og kaken var laaaaangt fra gjennomstekt etter 30 minutter, den var helt flytende i midten. Jeg stekte den i 10 minutter til, og da hang ingenting igjen på kakepinnen. Men når jeg skulle dele kaken og ta på glasur oppdaget jeg at den var fortsatt nesten rå under, og stekte den derfor enda 10 minutter oppned.

Glasur og fyll:
100 gram TineSmør, mykt
1 pakke melis (500 gram)
3 ss kakao
Sterk kaffe (oppskriften sier 3 ss, det var alt for lite. Jeg bruker dessuten en blanding av kaffe og melk, jeg er ikke så glad i kaffe, og jeg brukte sikkert 10-15 ss tilsammen)
Romdråper etter smak

Rør sammen smør og kakao. Tilsett romdråper. Rør inn melis og kaffe vekselsvis til du får en smidig krem.

Pynting:
Del kaken i to med en skarp, stor kniv. Smør 1/3 del av kremen mellom lagene, og resten på siden og toppen. Det er lettest å få kremen glatt og fin om man bruker en kniv dyppet i varmt vann.
"Gamle" oppskrifter sier man skal lage bølgemønster med en gaffel i glasuren så vi gjorde både det og la på noen sjokoladebiter.





Det ble en veldig velsmakende kake. Nydelig med den kryddersmaken sammen med deilig sjokoladesmak. Den holdt seg også saftig og god lenge når den ble oppbevart i kjøleskapet. En kake som absolutt skal bakes igjen!

torsdag 8. april 2010

Spaghetti med kjøttboller

Jeg er kjempeglad i pasta, i omtrent alle varianter. Storebror er mest glad i "lang makaroni", altså spaghetti, men det er nok fordi det er morsomt å spise. Han spiser det på skikkelig vis; snurrer opp på gaffelen med støtte fra en spiseskje.

Tilbehøret vårt har stort sett vært tomatbasert kjøttsaus, altså Spaghetti Bolognese, men det er egentlig lettere for storebror å spise kjøttboller så i det siste har jeg prøvd ut forskjellige kjøttbolleoppskrifter i stedet.

I dag skulle jeg prøve en oppskrift som hadde tittelen "Verden beste kjøttboller", og det må man jo selvsagt smake på en gang. Men ved nøyere gjennomlesing av oppskriften så jeg at det skulle være 3 ts med karri i bollene, og da ble jeg litt skeptisk til om det ville falle i smak hos storebror. Jeg endte derfor opp med vanlig italiensk-inspirerte kjøttboller istedet. Godt valg, storebror spiste en god porsjon.

Tomatsaus:
Jeg brukte restene av pizzasausen vår, tilsatte en ekstra boks med hermetiske tomater og 2 ts sukker. Det er ikke alltid nødvendig med mer sukker, men denne gangen var det litt for syrlig smak på tomatene.

Kjøttboller, italiensk-inspirerte:
500 gram kjøttdeig
1 hel kinesisk hvitløk eller 2-3 fedd vanlig hvitløk, revet eller finhakket
1 ss tørket basilikum
1 ss tørket timian
1 ss tørket oregano
1/2 ts paprikapulver
1 sammenpisket egg
3-4 ss farris
En neve brødrasp
Salt og pepper
Smør til steking

Bland alle ingrediensene, form til små boller med hendene og stek de i middels varm stekepanne, ca. 2 minutter på hver side. Ha bollene over i den småkokende tomatsausen og la de trekke ferdig.

Server med nykokt pasta, fortrinnsvis spaghetti.



Jeg legger inn oppskriften på "Verdens beste kjøttboller" også selv om den ikke er prøvd ut av meg. Jeg kan derfor ikke gå god for "Verdens beste"-biten. Det er forslag til serveringsmåte også.

Kjøttboller- verdens beste

1/3-1/2 kilo karbonadedeig
1 ts chilipulver
2 ts sennepspulver
3 ts karri
1 god neve griljermel/kavring/knust knekkebrød
1 dl farris

Bland alt godt sammen og form små boller som stekes i panne. I en kjele steker du 1/2 hakket løk, 2-3 fedd knust hvitløk, 1 hakket gulrot og 1 hakket stang av stanselleri og har oppi to bokser hermetiske tomater, evt litt vann, smak til med tørket oregano, salt, pepper og en dæsj sukker. Ha bollene oppi etterhvert som de har fått litt brunfarge. Kok spaghetti til.



Påskens fiskemiddag og gårdsbesøk

Påskeaften fikk jeg tak i en av tre gjenværende ørreter på vår lokale Rema1000-butikk, og da var 2. påskedagsmiddagen reddet. Jeg hadde tenkt å be svigermormor om hjelp til rensing og forberedelser av fisken, og tilfeldigvis hadde hun hørt Bodil Nordjore i Nitimen fortelle om langsteking av hel fisk. Man skulle sette stekeovnen på 60 grader, og så kunne man la fisken stå inne så lenge man ville, hele dagen om så var. Fisken skulle ikke bli tørr uansett hvor lenge den sto. Siden vi hadde planer om å reise på Åpen gård 2. påskedag passet det veldig bra å prøve ut dette.

Kl. 11.30 ble fisken satt inn i ovnen på ca. 70 grader. Da var den renset og fylt med sitronskiver, tørkede urter (bl. a dill og kruspersille) og salt og pepper, pakket godt inn i dobbel alufolie og lagt i langpannen, og vi dro på tur.


Her er liksom-trønderen plassert på en hestevogn sammen med lillesøster, storebror og fetter M. Kusine S sitter også der, men syntes ikke på bildet. Vi hadde en kjempefin dag med masse hopping i høyet, mating av slikkende kuer og spising av nybakte, deilige, smørfylte kanelsnurrer.

Kl. 15.30 kom vi hjem til en velduftende ørret. Jeg var litt skeptisk til den lave temperaturen, og fikk med meg svigermormor på å øke temperaturen en halvtimes tid mens potetene kokte. Resultatet ble meget vellykket. En gjennomstekt, men overhodet ikke tørr fisk. Skal absolutt gjentas!


Ikke så veldig fancy opplagt mat, bare klar for spising. Tilbehør var kokte poteter, agurksalat, rå gulrøtter, litt salatrester, smeltet smør og rømme.
Agurksalaten er laget etter en oppskrift i mammas kokebok fra 1950-tallet. Helt genial bok med enkle, grunnleggende oppskrifter. Det skal være like deler av 7% eddik og vann, litt salt, pepper og 1 ts sukker pr. ss eddik og vann. Jeg synes det blir litt for mye eddiksmak, så jeg tilsetter ekstra vann. Til en hel agurk bruker jeg i underkant av 1 dl vann, litt mindre eddik og 2-3 ts sukker.


Poteter

Jeg har aldri vært noe "kokt potet-menneske". For noen er det ikke er skikkelig middag uten kokte poteter, og hjemme hos foreldrene mine eller svigerforeldrene mine er det heller sjelden det er noe annet enn det. Generelt foretrekker jeg pasta, ris eller couscous fremfor kokte poteter til de aller fleste rettene jeg lager, men når jeg får servert kjøttkaker, fårikål, skinkestek eller annen "norsk tradisjonskost" er jeg helt med på at det er kokte poteter man skal ha til, det samme med fiskeretter.
Etter at vi innførte ukesplaner der vi prøver å ha fisk minst 1 dag i uka har inntaket av kokte poteter økt betraktelig i vår familie. Men tall fra Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker viser at vi bruker mye mindre poteter i kosten vår nå enn for bare 10 år siden. Gjennomsnittlig spiste hver og en av oss 5 kg mindre poteter i 2008 enn i 1998 mens vi totalt sett har vi økt inntaket vårt av frukt og grønt på disse årene. I 1998 spiste man gjennomsnittlig 93 kg frukt og grønt, ikke iberegnet poteter, og i 2008 var vi oppe i 120 kg! Det er kjempeflott!

Det finnes jo så mange andre måter å tilberede poteter på enn å koke dem. Jeg lager veldig ofte ovnsbakte poteter. Potetene vaskes godt, skrelles ikke, deles i båter, legges i ildfast form sammen med en basis av salt, pepper og olje. Stekes ved 225 grader i 30-45 minutter avhengig av potettype og hvor små båter man har. Andre krydder og/eller andre grønnsaker kan tilsettes og varieres i det uendelige. F.eks masse tørket timian, basilikum eller oregano. Løk i store biter, hele hvitløksfedd, gulrøtter i tykke staver, søtpotet, halve sitroner eller appelsiner, en skvett balsamicoeddik, listen er utømmelig.


Enda bedre er Hasselbackpoteter. Da velger du poteter med litt størrelse på, og så like i størrelse som mulig. Skrelles, og skjæres i skiver uten å skjære helt igjennom. Det letteste er å plassere potetene inntil en tresleiv eller en skjærefjøl og så skjære bare ned til sleiven/fjøla. Potetene legges i en ildfast form, ha gjerne litt smør i bunnen, dryss på salt og pepper, og gjerne litt paprikapulver eller krydderurter. Strø litt strøbrød på toppen av poteten og en bitteliten klatt med smør oppå der igjen. Stekes ved 225 grader i ca. 30 minutter. Det er også godt å strø litt ost på toppen de siste 7-8 minuttene, gjerne revet parmesanost.


Fløtegratinerte poteter, mammas rømmebasert potetsalat, broren min sin hjemmelaget potetmos med smak av hvitløk og persille, svigermormors potetball...Det er jammen meg bra noen fant på å ta med seg denne allsidige knollen til Norge på 1700-tallet!

Mangokylling

Påskeaften sto det mangokylling på menyen, og det hadde jeg gledet meg til i mange dager! Jeg lagde den retten omtrent hver uke før jeg traff liksom-trønderen, og da en så stor porsjon at det holdt i to dager. Jeg husker ikke helt hvorfor den ikke ble laget noe særlig etter det, om han ikke var like begeistret som meg, men den versjonen jeg liker best er så sterk at den ikke er så veldig barnevennlig så det kan ha vært en grunn etter at vi fikk barn iallefall. Uansett er det lenge siden jeg har laget denne deilige kyllingretten, men vi fikk det servert i søsteren min sin bursdag i februar, og da kom jeg på at den inn i neste runde med ukeplaner.

Nå ble det slik at liksom-trønderen tok med seg familiebesøket vårt på McDonalds på vei hjem fra flyplassen, og dermed skulle ikke han spise middag hjemme. Men jeg hadde tint nok kylling til to personer, og kuttet opp grønnsakene, så jeg lagde full porsjon allikevel. En liten tabbe fant jeg ut senere på kvelden, når jeg fortsatt var stappmett ved leggetid og halsbrannen kom for fullt. Men det var jo så godt!

Her kommer oppskriften:

Mangokylling, 4 personer

4-6 kyllingfileter
1,5 dl vann
1 liten buljongterning eller annen type buljong
2 ss soyasaus
1-2 ts sambal oelek (chilipaste på glass)
salt og pepper etter smak (trengs oftest ikke)
1 stor purre
2 røde paprika
1 beger creme fraische
2 ss mango chutney
1 mango

Skjær kyllingfiletene i biter. Stek de raskt i middels varm panne i litt smør/olje. Pannen bør ha høye kanter. Løs opp buljongen i vannet, hell det over kyllingbitene og tilsett soyasaus og sambal. La det få et oppkok, og småkok i 15 min. Hell på mer vann hvis det blir helt tørt.
Skjær purren i ringer og paprikaen og mangoen i terninger. Tilsett purre og paprika i pannen etter 15 min og la koke med i 5 min.
Tilsett mango chutney og creme fraische og rør alt godt sammen. La det få et oppkok igjen, evt. småkok i 5 min til. Tilslutt tilsettes mangoen.

Serveres med kokt ris og nystekte rundstykker eller lignende.
 
 
Bildet yter ikke denne herlige retten rettferdighet. Det ser ganske kjedelig og smakløst ut, men det garanterer jeg at det ikke er. Sausen får en nydelig rosa farge av paprikaen, og de gule mangobitene (som mangler på mitt bilde siden mitt eksemplar av frukten dessverre var blitt dårlig) gir en frisk, god smak til den litt skarpe chilismaken på sausen.

onsdag 7. april 2010

Strikkefremgang

Strikkeutfordreren min har bedt meg blogge fremgangen så jeg har igjen fått liksom-trønderen til å holde pinnene for meg mens jeg tar bilde.




Det har gått fremover, men jeg har gjort litt feil altså. Svigermormor har rettet opp litt for meg, men i kveld har jeg telt endel feil som ikke jeg har klart å fikse helt selv etterpå. Jeg ser at jeg har fått et ord nederst, MOM, og det som er over ligner på hjerter, men jeg er spent på å se hvordan det egentlig skal se ut.
Jeg er nå ferdig med linje nr. 60, så jeg tror det bare er 20 linjer igjen.

Jeg har funnet meg et nytt prosjekt når denne kluten er ferdig; en lue til lillesøster.


Henger etter...

Det har ikke blitt noe særlig tid til innlegg fra meg i påsken så jeg henger litt etter. Bilder er tatt og overført, men teksten mangler foreløpig. Vi har jo hatt besøk av svigerfamilien min, og dagene har blitt tilbrakt i koselig selskap med forskjellige aktiviteter. Kveldene har blitt brukt til å komme litt ajour med klesvask og andre kjedelige huslige plikter, så det har ikke vært så mye tid til overs for bloggskriving.
I tillegg har jeg blitt helt hekta på strikking, så ledig tid har vært okkupert av strikkepinner og hektisk telling av rett og vrang, til stor fornøyelse for liksom-trønderen som har fått litt rare svar når han spør om noe, f.eks "3 rett, 2 vrang. Ja. Ligger i kjøleskapet"

Men, nå er det hverdag igjen, besøket har reist, og ny ukeplan er i gang.

Mandag: Ovnsbakt hel ørret, kokte poteter, agurksalat, rå grønnsaker, rømme og smeltet smør
Tirsdag: Svenske kjøttboller i brun saus, potetmos fra pose, frosne grønnsaker
Onsdag: Vi spiser på By the way, siste dag for besøket vårt.
Torsdag: Spagetti med hjemmelagde kjøttboller i tomatsaus
Fredag: Pannekaker med bacon og syltetøy
Lørdag: Parmesankylling med potetmos eller ris, grønn salat og tomatsalat
Søndag: Hjemmelaget pizza med kjøttdeig eller kjøttboller

søndag 4. april 2010

Strikkeutfordring

Tremenningen til liksom-trønderen har utfordret meg til å strikke! Jeg har ikke strikket siden ungdomsskolen, hekling er mer i min gate, men selvsagt måtte jeg ta i mot utfordringen. Det foregår slik at hun sender meg oppskrift på noen rader om gangen, og så sier jeg fra når jeg er ferdig med å strikke dem. Det skal kun være rette og vrange masker, og jeg aner ikke hva det er jeg strikker. Eller, jeg vet at det skal bli en kjøkkenklut, men jeg vet ikke hva slags mønster det er på kluten.
Jeg trodde jeg hadde de grunnleggende maskene i fingrene så det skulle gå helt greit, men jammen er det godt at svigermormor er her på besøk nå. Jeg husket ikke hvordan jeg la opp, og jeg strevde fælt med de vrange maskene. Men nå er jeg godt igang, 2 av 8 runder er unnagjort i kveld. Fingrene er nesten støle, og nakken ganske stram. Kan ikke akkurat snakke om avslappet strikkestil...
Men det var veldig gøy å strikke igjen. Det er nesten så jeg allerede begynner å tenke på et litt større prosjekt når denne kluten er ferdig.


Liksom-trønderen måtte holde strikkepinnen for meg så jeg fikk tatt bilde av hvor langt jeg har kommet. Er det kanskje bokstaver jeg aner i mønsteret?

lørdag 3. april 2010

Tacopai

Liksom-trønderen er veldig glad i taco, han kunne sikkert spist det hver uke. Han liker riktignok en svært enkel versjon; kjøttdeig, salat, ost og salsa rullet inn i tortillalefse. Ikke noe godis som tomater, mais, rømme eller guacamole der, nei! Jeg liker taco jeg og, men får så innmari halsbrann etterpå, og da blir det til at jeg helst unngår det. For at liksom-trønderen skal få tilfredstilt tacobehovet sitt innimellom har jeg prøvd å finne taco-lignende retter som ikke er like brennende i etterkant, og tacopai er blant disse. Det er også bedre om jeg lager tacokrydderet selv, men det er litt mer arbeidskrevende så det blir ikke gjort hver gang.

Paibunn:
4 dl mel
2 ts bakepulver
1 ts salt
1, 5 dl melk
50 gram smør (kaldt)

Bland mel, bakepulver og smør til deigen blir smulete. Tilsett melk og bland til smidig deig.
Trykk ut i paiformen og stikk deigen med en gaffel.
(Enhver usøtet paibunn vil sikkert passe, jeg har også brukt ferdig paibunn fra Nå! og en butterdeigvariant med godt resultat. )

Fyll:
1 pk kjøttdeig (400-500 gram)
1 pose tacopulver
1 dl vann
1 løk, hakket eller revet

Stek kjøttdeig og løk, ha over pulver og vann, la koke litt. Fordel over paibunnen.

Topping:
1/2 boks hakket tomat eller 3-4 friske tomater
1 boks creme fraische
2 ss majones
Pepper
Hvitløk, hakket eller presset.
Revet ost

Fordel tomater over kjøttdeigen. Bland creme fraische, majones, hvitløk og pepper og bre det jevnt ut over tomatene. Strø revet ost på toppen. Stekes ved 200 grader, midt i ovnen, 20-30 minutter.

Serveres varm med f.eks salsa, guacamole og salat til.

Tips: Jeg pleier å tilsette litt chilisaus i creme fraischen og droppe løken i kjøttdeigen (liksom-trønderen hater løk..). Kan tenke meg det er godt med litt frisk chili i kjøttdeigen også hvis man er glad i litt sterk mat.





Dersom man ønsker å lage tacokrydder selv er det egentlig veldig enkelt, det tar bare litt lenger tid enn å bruke en pose med ferdigkrydder.

Hjemmelaget tacokrydder:
1 løk, veldig finhakket
2 fedd hvitløk, veldig finhakket
4 ss. tomatpure
1 ts. chilipulver
1 ss. chilisaus
1 ss malt spisskummin
1 ss tørket basilikum
Salt og pepper

Løk og hvitløk stekes sammen med kjøttet, tilsett tomatpure, chilisaus og resten av krydderet. Tilsett litt vann, smak til med salt og pepper, la koke minst 10 minutter.


fredag 2. april 2010

Torsdagskyllingen

I følge ukesplanen vår skulle middagen på torsdag være grillet kylling, pommes frites, salat og foccacia. Jeg hadde nemlig feilberegnet et kyllinginnkjøp for noen uker tilbake så vi hadde 3 hele ferdig grillede kyllinger i fryseren som tok opp ganske mye plass. Det er ikke så mange oppskrifter jeg har å dele i forbindelse med denne middagen, men vil bare dra opp igjen oppskriften på verdens beste foccacia, litt langt nede i innlegget.
Denne gangen hadde jeg ikke frisk rosmarin, så halve brødet ble krydret med Chili Explotion og den andre halvdelen fikk et dryss av tørket oregano. Selvsagt godt med flaksalt over hele. Jeg gikk litt i fella med å ha i for mye mel under eltingen og for lite olje i langpanna under utbaking. Brødet ble derfor ikke så saftig, mer som en vanlig loff, så neste gang skal jeg stole på at det er riktig melmengde selv om deigen er superklissete. Smaken var allikevel upåklagelig!


Jeg er ikke så veldig glad i pommes frites som man steker selv i ovnen, så jeg kokte litt pasta til meg selv i stedet, mens den mannlige duoen i familien koste seg med Hoffs Opphøgde poteter og kylling. Eller, storebror spiste vel mest kyllingskinn og agurkskiver, hans versjon av et fullverdig middagsmåltid enkelte dager.

Saftig kake som skal holde hele påsken

Besøket vi venter i påsken pleier å ha "elleve-kaffe" med noget attåt, altså en kopp kaffe i 11-tia med et lite kakestykke eller en kjeksbit til, og gjerne det samme igjen kl. 18. Når jeg tenker meg om tror jeg de tar en kopp kaffe i 22-tia også.  Jeg og storebror bestemte oss derfor for å bake en kake som de kan ha til kaffen disse dagene de skal være hos oss. Det søte liv ble sømfart etter kake med beskrivelsen saftig eller holdbar, og vi endte opp med en kefirkake med romsmak. I tillegg hadde vi kjøpt ett solgult kakestrøssel i Sverige som passet veldig bra til påskekaken vår.


Vi måtte jo smake på kaken før vi overlater den til gjestene i morgen, forsikre oss om at den var spiselig, og vi var alle helt enige om det var et veldig bra påskekakevalg vi hadde gjort.



Det spørs bare om vi får den til å holde hele påsken, vi måtte ta en kaffe- og kakepause kl. 18 i dag vi også, uten kaffe...

Kjøkkenhjelp

Storebror synes det er kjempegøy å hjelpe meg med å lage mat. Jeg har ikke involvert han så mye i middagslagingen, mest fordi jeg prøver å ha middagen klar til han og liksom-trønderen kommer hjem fra barnehage og jobb, og litt fordi jeg har vært så pysete med tanke på varme fra ovnen og evt. skarpe kniver. Men når jeg baker er han alltid med. Heller oppi mel og sukker og knuser egg og rører så det skvetter rundt hele kjøkkenet, starter og stopper kjøkkenmaskinen og holder mixmasteren med et stødig grep.
Onsdag var det hjemmelaget pizza som sto på menyen, og siden det innebærer laging av pizzadeig (=baking) var han raskt på pletten når jeg skulle begynne. Men denne gangen ville han gjerne hjelpe til med resten også, så jeg måtte overse min skrekk for at han skulle brenne seg og lot han lage pizzasausen. (Jeg er ikke helt klar for å slippe han til med skarpe kniver ennå...)


Deretter hjalp han til med å lage farsen til kjøttbollene, og plasserte dem helt perfekt rundt omkring på pizzabunnen når det var klart til steking. Lille, store gutten vår, han kan så mye mer enn vi tror!

Vi hadde laget litt for mye deig til én pizzabunn, og burde egentlig ha delt den i to og laget to tynne pizzaer, for vi slet med å få bunnen gjennomstekt. Tilslutt var det mulig å spise kantene, mens midten ble frosset ned halvstekt, og det er jo alltid kjekt å ha litt hjemmelaget pizza i fryseren. Vi var litt gjerrige på kjøttbollene, så neste gang blir det lagt kjøttboller tett i tett i stedet for i pene rekker.


Pizzaen var inspirert av mamma (bunn), meg selv (pizzasaus) og Foreldreportalen (kjøttbollene), og her kommer oppskrift på de forskjellige delene:

Pizzabunn:
Fordelen med denne er at den kan brukes både til tynne italienske og tykke amerikanske pizzaer, man bare justerer hvor tynt man kjevler deigen. Normal oppskrift er til en stor langpanne/ovnsplate (sånne som følger med ovnen), og det blir da en ganske tykk bunn. Øker man oljemengden litt blir bunnen god og sprø.

50 gr gjær (eller en pose tørrgjær)
2 ts salt
1/2 dl olje
3 dl vann
Hvetemel til passende smidig deig

Løs gjæren opp i lunkent vann om du bruker fersk gjær, eller bland med melet om du bruker tørrgjær. Siden melmengden ikke er angitt starter jeg med å blande vann og olje, tilsetter noe mel (1-2 dl) som er blandet med gjær og salt, øker melmengden inntil deigen er passe fast og lar seg lett kna uten å klisse.

Heves under plast til dobbel størrelse (minst 40 minutter, gjerne lenger). Kjevle ut til ønsket tykkelse, legges på plate (på bakepapir eller plate smurt med olje), toppes med det du måtte ønske, stekes midt i ovnen ved 220 grader i ca. 20 minutter avhengig av ovn.

Pizzasaus, raus porsjon
Det er greit å lage en stor porsjon når man først skal lage tomatbasert pizzasaus, og fryse ned det man ikke bruker. Denne sausen kan også brukes som basis for f.eks Spagetti Bolognese eller lasagne.

2 bokser hermetiske, hakkete tomater
2 ss tomatpuré
1/2 løk, finhakket
3-4 fedd hvitløk, finhakket eller 1-2 kinesisk hvitløk, finhakket
1-2 ss olje
1 ss tørket oregano
1 ss tørket basilikum
1 ts tørket timian
3 ts sukker
1 liten ts hvitvinseddik
Salt og pepper

Varm oljen i en kjele på middels varme og surr løk og hvitløk 4-5 minutter. Pass på at det ikke blir svidd, for brent hvitløk smaker ikke godt! Tilsett tomatpuré og sukker og la det surre med 1-2 minutter. Deretter tilsettes tomater, eddik og resten av krydderet, smak til med salt og pepper. Skru ned varmen, og la det stå og småkoke en god stund, gjerne opp mot en time. Jeg koker stort sett uten lokk slik at sausen blir tørrest mulig når det skal være til pizza, og tilsetter heller litt mer vann når jeg bruker restene til f.eks spagetti.

Hvitløkskjøttboller
Kjøttdeig, 400 gram
1 hel kinesisk hvitløk eller 4-5 fedd vanlig hvitløk
Salt og pepper
1/2 ts paprikapulver
1/2 ts chilipulver, evt. litt finhakket fersk chili
1 ts tørket oregano
1 ts tørket basilikum
2 ss revet parmesan
1 egg
En skvett farris

Kjør alt sammen i en mikser (eller kna alt sammen for hånd) og form små boller med hendene, ca. 1,5 x 1,5 cm store. Bollene skal ikke forstekes, bare legges rå OPPÅ osten. Ang. ost; jeg merker egentlig ikke så stor forskjell i smak på de ulike ostetypene, men merket at osten vi brukte nå, skivet mozarella og litt revet parmesan, ble veldig fort brun. Ellers bruker vi oftest revet Jarlsberg.

Rekkefølgen blir altså pizzabunn - pizzasaus - ost - kjøttboller.

Pizzaen stekes på 225 grader i 20-25 minutter, vanligvis...